Основни подаци о мени

Ovaj blog predstavlja sve one grupe razočaranih studenata koji su nezadovoljni svojim statusom, razapeti uslovima, užasnuti problemima koji ih okružuju i načina na koji se isti zataškavaju. Ovaj blog predstavlja sve one koleginice i kolege koji vegetiraju na fakultetu i nemaju snage da podignu svoj glas protiv nepravde. Ovaj blog će objavljivati istinu i dozvoliti svima da je vide.

четвртак, 31. март 2011.

Print screen


Postoji dugme na tastaturi. Obično se nalazi pored Scroll Lock, ali uglavnom u okruženju Insert, Home, Page UP and Down. Da, pišem o opciji Print Screen (PrtScn u daljem tekstu). Ovaj taster često ume da deli mesto sa System Request opcijom (SysRq) što govori mnogo o njegovoj ekonomičnosti i toleranciji ali u ovom tekstu akcenat će biti staviljen na njegovu korisnost.





Izvorno PrtScn se koristio kao opcija u MS-DOSu ali u savremenom svetu njegovo korišćenje je poprimilo malo drugačije oblike. Za one koji ne znaju taster PrtScn se koristi kada želite da sadržaj svega što vidite na monitoru sačuvate. To se radi na sledeći način: prostim pritiskom na dugme Print Screen računar će zapamtiti ono što se u tom momentu nalazilo na ekranu; navedeno možete preneti opcijom paste u neki od programa word, paint, email ili u neki grafički softver; kada ste sadržaj preneli u neki od programa možete ga upakovati i sačuvati, možete ga i poslati i na taj način nekom drugom proslediti ili sačuvati od zaborava.

Zašto je to važno?

Važno je pre svega zato što na taj način možete da imate dokaze ako neko pokuša da vas prevari. Zvanično glasilo Fakulteta bezbednosti, web sajt ove ustanove, se istaklo kao primer koji uredno kači i po potrebi ukalanja obaveštenja, dokumenta, pravilnike etc. Bio sam svedok i osetio na svojoj koži kako je to bilo kada je grupa kolega prethodne godine pokušala da molbom ubedi upravu fakulteta da odustane od svojiih namera da sprovede drakonski uslov koji je donet posle jesenjih ispitnih rokova. Po običaju, beogradski fakulteti sačekaju kraj godine kako bi odlučili ono što im Univerzitet naredi isto tako sa zakašnjenjem. U ovom slučaju problematična je bila odluka Nastavno-naučnog veća o uslovima upisa narednih godina za sve generacije, sve studijske programe i sve studente (budžetske i samofinansirajuće). U njoj su bili navedeni potpuno novi uslovi upisa za sve kategorije, a starijim generacijama bio je ukinut bezuslovan upis. Bilo je mnogo pokušaja da se pronađe zajednički jezik između oštećenih studenata, dekana i prodekana za nastavu ali svi su oni bili uzaludni. Najveće nade studenati su polagali u zajedničku molbu u kojoj su navedeni razlozi zbog kojih ove godine ne bi trebalo da dođe do odstupanja jer će na taj način veliki broj studenata biti pogođen. Na molbu se odgovorilo decidirano ali nepotpuno. Obrazloženju dekana i prodekana za nastavu dodata su četiri priloga. Svaki se odnosio na promenu režima studiranja i odluke oko uslova. Godine su 2006, 2004, 2007 i 2008. Naravno, nedostajala je godina na koju su se pozivali studenti, poslednja godina 2009. Kao razlog za nemogućnost prihvatanja dopisa bilo je navedeno da je odluka od prethodne godine bila ad hoc karaktera, što će reći usvojena samo za tu godinu upisa. To je netačno jer je u dokumentu stajalo da su to opštevažeči uslovi koji su bili predstavljeni po generacijama zasebno, uz odluku da će biti primenjivani do kraja studiranja i završetka ovih studijskih programa. Dokument je uklonjen, a dugme PrtScn nije radilo. Odluku niko nikada nije skinuo ni sačuvao.






Autor: Procesor

1 коментар: